Lekker door de natuur wandelen en tegelijkertijd allerlei dingen over die natuur leren? Dat kan tijdens mijn vogel- en natuurexcursies. Met een paar mensen of een groep tot 15 personen.
Ik ben te boeken als excursieleider.
Wil je mij boeken? Vul dan het formulier op de contactpagina in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. Vermeld waar en voor hoeveel personen deze excursie is en waar de interesse vooral naar uitgaat.
Elke eerste zaterdag van de maand (m.u.v. juli en augustus) wandelen we door Park Oudegein in Nieuwegein en staan we stil bij alles wat ons in de natuur interesseert. We starten op de parkeerplaats van Jack's Grillhouse altijd om 08:00 uur en lopen tot ongeveer 10:00 uur. De wandeling is ook geschikt voor kinderen.
Geef in het formulier op de contactpagina aan of je mee wilt lopen.
In de maanden juli en augustus is er geen natuurwandeling. De eerstvolgende wandeling is op 7 september 2024. De wandeling van 2 november wordt verschoven naar 9 november: ik ben een paar dagen op Vlieland.
Hieronder korte impressies van de natuurwandelingen door Park Oudegein van de afgelopen tijd:
7 september 2024: de eerste wandeling na de zomerstop. Zo langzamerhand begint het einde van de zomer zichtbaar te worden. Overal zie je nu weer spinnenwebben. Ook tyisch voor deze tijd van het jaar dat de tjiftjaffen weer zingen. In augustus ruien veel vogels en is het stil: ze hebben hun energie hard nodig voor de nieuwe veren en een broedterritorium hoeft niet meer verdedigd. Naar nu hoor je weer roodborsten en winterkoningen...en tjiftjaffen. Mogelijk zijn dit dieren die op hun trek naar het zuiden tijdelijk bij ons verblijven en eventjes een territorium verdedigen. Het kan ook zijn dat de daglengte ze nu triggert om weer te zingen: het is immers dezelfde daglengte als wanneer ze in maart-april aankomen in ons land om te broeden. In deze wandeling hebben we verder stil gestaan bij allerlei vruchten en hoe deze allemaal op hun eigen manier gebouwd zijn om de zaden te verspreiden. Ook hebben we de generatiewisseling bij mossen besproken en werden er twee keer een ijsvogel gehoord, maar deze liet(en) zich niet zien. Een buizerd riep; opvallend dat we geen jonge buizerds gehoord hebben. Eigenlijk hoor je die elk jaar wel in het park. Wel hoorde ik een paar weken geleden jonge sperwers; ook een vaste broedvogel.
1 juni 2024: Het weer was wat grauw en we hadden ook een paar heel fijne druppeltjes, maar we zijn er niet nat van geworden. Met de vogelzang was het wat magertjes, natuurlijk wel winterkoningen, tjiftjaffen en merels en opvallend veel roodborsten en zwartkoppen. Ook zagen we staartmezen. Deze wandeling stond vooral in het teken van allerlei planten. We hebben de geuren van de blaadjes van vlier, robertskruid en hondsdraf opgesnoven en gekeken naar de nervatuur in de bladeren van de kornoelje. Het verschil tussen scherpe en kruipende boterbloem had onze aandacht en we genoten van mooie bloeiende valeriaanplanten. Bij het ooievaarsnest op de hooischuur bij de kinderboerderij zagen we van ver dat er nog jongen in leven zijn, en dat is opvallend omdat er met zoveel regen vaak jongen sneuvelen aan onderkoeling.
4 mei 2024: Weer een genoeglijke wandeling met veel vogeljang: tjiftjaffen, zwartkoppen, winterkoningen, roodborsten en ook een tuinfluiter. De ijsvogels lieten zich wel horen maar niet zien. De plantengroei is nu ook uitbundig. Ook de zakdoekjesbomen stonden in bloei.
2 maart 2024: Ook weer een mooie wandeling. Met 2 gasten hebben we een deel van het park bezocht en veel gezien en gehoord: naast veel tjiftjaffen zongen er nu ook zwartkoppen. De zang van deze vogels bestaat uit twee min of meer duidelijke delen. Een krasserig deel dat vooral bedoeld is een vrouwtje het hof te maken en een fluitend deel om concurrerende mannen weg te houden. Regelmatig ook weer een ijsvogel gehoord. We zien deze prachtige vogerls niet elke keer.
10 februari : De maandelijkse wandeling was dit keer een weekje later. We hadden prima weer: zacht en weinig wind. We hadden het geluk een zittende ijsvogel te kunnen observeren. Verder zagen we appelvinken, sijsjes, staartmezen en veel pimpelmezen. We hoorden boomkruipers en volop zingende zanglijsters en heggenmussen.
6 januari 2024: Na weken met regen is de wind om naar het Noordoosten en de komende dagen krijgen we vorst. De natuur trekt zich daar nog even niets van aan. Op 4 plekken hoorde ik ijsvogels, er vlogen barmsijzen, appelvinken, goudhaantjes, aalscholvers en ganzen over. Sommige hazelaars waren al helemaal geel met katjes. Een zanglijster en een merel zongen hun eerste liedje. Er waren geen meewandelaars; ik was niet duidelijk geweest in mijn communicatie :(
Op 2 december zagen en hoorden we tijdens de wandeling in het park Oudegein sijsjes, barmsijs, appelvink, ijsvogel en koperwieken. Natuurlijk waren er ook nijlganzen en kwamen er groepjes grauwe ganzen en kolganzen over. Er waren maar weinig vogelgeluiden te horen, wat roodborsten en winterkoningen, en daardoor konden we de goudhaantjes en staartmezen goed horen.
Tijdens de natuurwandeling van 4 november hebben we een aantal keer een ijsvogel gehoord en ook twee maal gezien. Verder hebben we genoten van sijsjes die zaadjes uit de elzenpropjes peuterden, van overvliegde koperwieken en van allerlei planten die nog / al weer in bloei stonden: gevlekte dovenetel, berenklauw, fluitenkruid, scherpe boterbloem etc.
Op 7 oktober zagen we tijdens de maandelijkse natuurwandeling de eerste koperwieken en een paar appelvinken. Een ijsvogeltje hoorden we in de verte. Regelmatig kwamen er ganzen over. We bekeken de vruchtjes van de haagbeuk, de spaanse aak en het nagelkruid. Ook hebben we gesproken over de mooie oranje ochtendkleuren in de lucht.